Развитие без граници
29.07.2019
Сподели: 0
  • Facebook
5674

Научни факти за ползите от четенето

Полезността на четенето се възприема като аксиома. Но хората, които не обичат да четат твърдят, че това е мит, основан единствено на теоретични предположения и субективни оценки. Противниците на книгите смятат четенето за вредно, отделящо ни от реалността, потапяйки ни в света на въображаемото, а модерните техники за скоростно четене – като загуба на време.

Съществуват редица научни изследвания, които позволяват да се твърди, че четенето на художествена, познавателна литература развива интелигентноста, разширява кръгозора, тренира паметта и дори ви позволява да промените начина на живот и навиците.

РЕЗУЛТАТИ ОТ НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Четенето на стихотворения допринася за развитието на автобиографичната памет. Тя представлява колекция от личните спомени на човек през целия му живот. Фактът е доказан от учени от Ливърпулския университет. Експериментът се е състоял в следното:

  • в продължение на половин час на група участници било предложено да прочете стихове на английски поети - Бърнс, Шекспир, Саутей;
  • след това се измерва нивото на мозъчната активност;
  • резултатите показват, че четенето на стихотворение привежда мозъка в състояние на повишено вълнение;
  • отбелязано е активирането на зони, свързани с автобиографичната памет.

След редовни занятия, 80% от участниците си спомнят детството си не под формата на калейдоскопска картина, която е типична за повечето хора, а в подробности.

Учени от университета в Атланта правят различен опит. На група ученици всеки ден се е давало да прочетат 30 страници от вълнуващ трилър, след което на участниците им е бил направен магнитен резонанс. Сканирането разкрива повишена активност на мозъчните области, отговорни за речевата активност и сензорно-моторните реакции. Същите тези области се активират в процеса на мислене за сюжета след четене. Това показва активността на образуването на невронни връзки, която е пряко свързана с развитието на интелигентността.

Друг интересен факт за ползите от четенето, потвърден от учените: може да се вникне в сюжета на книгата, да станете част от него. За експеримента е избрана група жени с наднормено тегло. Участниците били разделени на три групи. На първата група дали книга, в която главният герой се опита да отслабне, на втората група – обикновенно художествено произведение, на третата група не дали книга. В резултат индексът на телесна маса намалява при участниците от първата група.

Ползите от четенето са научно доказан факт. Струва си да се обърне внимание на развитието на умението за четене от детството. За да направите това, можете да четете на глас, да посещавате занятия за подобряване на техниките за четене, да научите децата да обичат книгите.